V Hradci Králové začaly Ovocnářské dny. Pěstitelé se radí, jak ochránit úrodu
Kongresové centrum Aldis se stalo středobodem pěstitelů ovoce. V úterý a ve středu se tu koná 61. ročník Ovocnářských dnů, které spolupořádá Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy a Ovocnářská unie České republiky.

„Je mi velkou ctí, že mohu zahájit letošní Ovocnářské dny. Letos se koná již 61. ročník a z tohoto čísla je jasné, že ovocnářství je stále živý obor, který se ustavičně mění a vyvíjí, a jsem velice rád, že se pěstitelé o nových poznatcích a nápadech navzájem informují. Ovocnáři nemají snadný život. Vrtkavé počasí ohrožuje každou úrodu – jarní mrazy, letní sucha, zimy bez sněhu. Tato témata je třeba řešit a připravovat se na ustavičné změny počasí. Vypovídá o tom i program přednášek,“ řekl hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán ve své zdravici.
Hosté během dvou dnů čekají odborné přednášky, které se letos zaměřují především na ochranu úrody proti mrazům a boji proti škůdcům nejrůznějšími způsoby. O vynalézavosti ovocnářů svědčí například příspěvek Stanislava Pekára z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně, který připravil přednášku o využití pavouků aktivních v zimě pro regulaci přezimujících škůdců v jádrovinách.
„Královéhradecký kraj se snaží zlepšování povědomí o zemědělství v kraji i vztahu k regionální produkci. V dotačním programu Propagace zemědělství a regionálních potravinářských produktů na tento účel v uplynulém roce rozdělil 2,3 miliony korun,“ uvedl krajský radní Karel Klíma, do jehož gesce spadá oblast životního prostředí a zemědělství.
Hejtman Štěpán slova svého kolegy doplňuje: „Propagace nejen zemědělství, tedy i ovocnářství, má velký smysl, aby si naše děti nezačaly myslet, že jablka rostou v regálech supermarketů. Musejí poznat a vědět, že vyrostla na stromech, o něž někdo celý rok pečoval a s vynaložením nemalých sil a finančních prostředků toto ovoce ošetřoval, sklidil, uskladnil a pak teprve přivezl do obchodů.“



